Zelf iets organiseren voor de WCG?

Het is zo dat lokale verenigingen/koren heel wat ruimte wordt gegeven om zelf initiatieven op te zetten tijdens het voortraject en de periode van de WCG zelf.

(1) Zo kan je tijdens het voortraject de koorvlam op bezoek laten komen (p 3 t.e.m. 8).

(2) Tijdens de World Choir Games (5-15 juli 2020) kan je een vriendschapsconcert als gastkoor ‘hosten’ zoals uitgelegd op p9 en 10.


Wij hopen vanuit de provinciale afdeling Antwerpen van Koor&Stem dat de World Choir Games een positieve legacy (nalatenschap) kunnen teweegbrengen. We geloven sterk in het idee dat deze Games opportuniteiten bieden op alle niveaus!

Kinderkoor Canteclaer Hoevenen zoekt dirigent(e).

Het kinderkoor Canteclaer te Hoevenen-Stabroek is op zoek naar een jonge enthousiaste dirigent(e). Onze  kinderen tussen 7 en 11 jaar zijn dringend op zoek zijn naar een enthousiaste dirigent(e) die hun vanaf september verder kan begeleiden. Zij zingen zo graag en zouden het jammer vinden als ze hier mee zouden moeten stoppen. Zij geven een 2-tal concerten per jaar samen met ons Jeugd- en volwassenenkoor Canteclaer              

Het kinderkoor repeteert wekelijks op zaterdag voormiddag van 9:30 u tot 11:00 u. Het repetitielokaal is in het J.O.S. aan de Blokwegvelden te 2940 Hoevenen-Stabroek. 

Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Jos Van Thillo 0477/98.37.81of via email: Jos_van_thillo@hotmail.com. Onze website www.koorcanteclaer.be

APPLAUS VOOR ONZE VRIJWILLIGERS

Bedankt aan alle vrijwilligers in de koorwereld. Door jullie inzet, engagement en passie worden zoveel muzikale dromen werkelijkheid. Wat kan er mooier zijn!

Bestuursleden, logistieke en artistieke medewerkers, maar ook dirigenten en zangers zetten zich wekelijks belangeloos in bij hun koor. Tickets moeten verkocht worden, een podium opgebouwd, een programma samengesteld, administratie dient zich nu eenmaal aan, …  Koorwerking en vrijwilligerswerking gaan hand in hand en inspireren elkaar, dat is duidelijk. Beeld je het eens in zonder?

De Week van de Vrijwilliger loopt van 23 februari tot en met 3 maart 2019. Maak ook in jouw koor van de gelegenheid gebruik om al die helpende handen extra in de watten te leggen en te bedanken!

Ook Koor&Stem zou Koor&Stem niet zijn zonder de vele regionale vrijwilliger medewerkers in de verschillende Vlaamse provincies of zonder de vrijwillige medewerkers in onze bibliotheek, betrokken bij onze projecten… Ze zijn van goudwaarde! Graag stellen we Kristel Van Doorslaer, penningmeester van Koor&Stem Antwerpen aan jullie voor.

‘Ik zorg ervoor dat de boekhouding van onze vzw in orde blijft. Ook de projectwijzers die koren invullen voor het aanvragen van subsidies voor een ‘buitengewoon’ concert volg ik verder op tot uitbetaling van de subsidie.  Ik ben gestart in 2015 dus we zijn al een paar jaartjes bezig en nog altijd met zeer veel goesting. ‘

‘Hoe ik bij Koor&Stem terecht ben gekomen? De dirigente van het koor waar ik meezing is de voorzitter van de provinciale afdeling. Zij had mij gevraagd om eens naar de algemene vergadering te komen om te zien hoe het eraan toeging en of me dat zou aanspreken.  Sinds ik als vrijwilliger bij Koor&Stem werk heb ik al heel veel nieuwe mensen ontmoet wat ik heel tof vind.  Ik leer telkens nog nieuwe zaken bij.  De creativiteit waarmee mensen aan de slag gaan voor muzikale projecten, daar heb ik een enorme bewondering voor.  Deel uitmaken van een ploeg enthousiaste mensen geeft gewoon een boost aan je energie!  Met de World Choir Games op komst in 2020 gaat dit zeker nog toenemen…’

Algemene Vergadering

In Schoten hielden we op zaterdag 9 februari een info- / algemene vergadering. We hebben de plannen voor 2019 uitgelegd en er pittig over gediscussieerd samen met de 70 aanwezigen. We danken ook Koenraad, Marjolein en Marleen voor de enthousiaste uitleg ivm de World Choir Games in 2020.

Medewerkersdag

De medewerkersdag van Koor&Stem vond dit jaar plaats in Mortsel op domein Cantecroy. Deze dag stond hoofdzakelijk in het teken van de World Choir Games die in 2020 naar Vlaanderen komen. Hieronder zie je enkele foto’s van hoe het er aan toeging.

 

Met dank aan de provinciale afdeling Antwerpen van Koor&Stem en het koor Cantabile uit Hove voor de logistieke ondersteuning!

Let the Games begin!

Fantastisch nieuws bereikt ons voor we de zomer ingaan! De World Choir Games 2020 zullen plaatsvinden in Vlaanderen. Dat hebben de Vlaamse Regering en het bestuur van Interkultur, de organisatie achter de World Choir Games, zopas bekend gemaakt. De stad Antwerpen en de stad Gent zijn gastheer.

De World Choir Games is de grootste wedstrijd voor koren uit de hele wereld. Van 5 tot en met 15 juli 2020 komen de Games naar Vlaanderen. Er wordt veel volk verwacht: 500 koren uit de hele wereld, tot wel 18.000 deelnemers die ook meereizende familie en vrienden meenemen: samen goed voor 30.000 buitenlandse gasten. De meeste activiteiten zullen in Antwerpen en Gent plaatsvinden, maar ook in andere regio’s in Vlaanderen kan je getuige zijn van dit evenement.

Tijdens de World Choir Games zijn er talloze wedstrijden voor zanggroepen in allerlei categorieën, van top tot basis en voor alle leeftijden en genres. De World Choir Games geven je koor een unieke mogelijkheid om mee te doen aan een groot internationaal koorevenement zonder ver te hoeven reizen. Deelname levert natuurlijk ook veel nieuwe internationale contacten op. Doe dus vooral mee!

Deelnemen is belangrijker dan winnen

Net zoals bij de Olympische Spelen zijn er ook nog heel andere manieren om deel te nemen aan dit grootse evenement. Open singings, workshops, concerten,… Tijdens het evenement zelf kunnen koren en zangers meedoen aan tal van inspirerende workshops en masterclasses, gegeven door nationale en internationale experts op zang- en koorgebied. Een uitgelezen kans om veel bij te leren.

Door de grote variëteit aan activiteiten spreken de World Choir Games een zeer breed publiek aan – er is altijd wel iets interessants te beleven. De Vlaamse koren die hieraan al hebben deelgenomen in het verleden, zijn dolenthousiast over het evenement.

Vriendschapsconcerten

Samen zingen verbroedert. In vriendschapsconcerten met buitenlandse gastkoren brengen we koren en publiek samen. Misschien wil je wel zelf zo een concert organiseren? Laat het ons weten! Koor&Stem kan je koor ondersteunen bij de logistieke voorbereiding en de communicatie van het concert met het internationale koor.

Voortrajecten voor Vlaamse koren

Vanaf het voorjaar 2019 organiseert Koor&Stem een hele reeks artistieke trajecten voor Vlaamse koren, in de vorm van workshops, ontmoetingen en festivals, waarmee de koren zich goed kunnen voorbereiden op hun deelname. Houd onze vormingskalender en website in de gaten voor de laatste nieuwtjes!

Een stimulans voor de Vlaamse koorwereld

We grijpen de World Choir Games aan om koorzang en zingen op grote schaal in de kijker te zetten. Ongetwijfeld zal het evenement bijdragen tot een groei van het aantal koren en zangers, vooral bij kinderen en jongeren. Door deel te nemen aan wedstrijden en vriendschapsconcerten krijgen onze koren rond de World Choir Games heel veel podiumkansen. We willen door het evenement ons internationale koornetwerk verder vergroten: we promoten aan de ene kant de Vlaamse koormuziek en de Vlaamse koorcultuur in een internationale context en aan de andere kant kunnen Vlaamse dirigenten, zangers, muziekuitgevers, componisten andere koren en nieuw koorrepertoire uit het buitenland leren kennen en zo nieuwe repertoire-ideeën mee naar huis nemen.

Innovatie, op velerlei gebied, is een ander belangrijk aspect van de World Choir Games, met o.a. nieuw repertoire en nieuwe manieren van publieksparticipatie. Uiteraard gaat het bij de World Choir Games ook om verbroedering en verbondenheid over de grenzen van culturen, ethnische achtergrond en religie heen. Want muziek en zang zijn universele talen waardoor mensen elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren. De World Choir Games bieden de Vlaamse koorwereld dus veel impulsen, zowel op lange als korte termijn.

Vrijwilligers gezocht!

Heb jij zin om je als vrijwilliger in te zetten voor praktische taken, hulp bij concerten en wedstrijden, opvang en begeleiding van koren? Meld je aan bij Koor&Stem en wij zoeken de perfecte taak voor jou! Voor vragen en reacties kan je alvast terecht op: wcg2020@koorenstem.be

De World Choir Games 2020 in Vlaanderen is een project van EventFlanders, samen met Toerisme Vlaanderen, en wordt ondersteund door het Departement Buitenlandse Zaken, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen. Het project wordt gecoördineerd door Koor&Stem. Ook de gaststeden maken deel uit van de organisatie. De Vlaamse partners werken nauw samen met Interkultur, de initiatiefnemer van de World Choir Games.

 

Diversiteitskoor Alieco ziet het levenslicht

 Wij zouden zo graag in koor zingen. Ik zing zelf zo graag, maar ‘s avonds is het onmogelijk om nog de nodige concentratie op te brengen. Bovendien is mijn ‘anders zijn’ in een gewone groep niet eenvoudig. Ik droom van een koor met mensen in dezelfde positie en hoop dat er dirigenten zijn, die met ons deze muzikale uitdaging durven aangaan….” Dit zijn dromende woorden van Katrien Truyens, een jongedame met ASS en bipolariteit. 

Kristien Vercammen en Ann Janssens gaan de uitdaging aan om Katriens droom waar te maken. Zingen heeft een helende werking op de mens. Zingen kan je dag, je leven goed maken.

 Doel:

 • Tijdens de daguren, zingen en samen zingen. Iedereen is welkom. 
 • Voor mensen die ‘anders zijn’, vb ASS, HSP, bipolariteit, …, maar ook oudere of andersvalide mensen zijn welkom. Kortom iedereen die graag overdag zingt en ‘s avonds aan rust toe is. 
 • Vanuit rust en structuur kunnen komen tot de vreugde van het zingen.
 • Mensen verbinden via het zingen, het ‘anders zijn’ overstijgend. 

Basiskennis/aanpak:

 • Eenvoudig meerstemmig repertoire. 
 • Lichaamsbewustzijn, adem, focus en klankervaring. 
 • Zangoefeningen die de vertrouwdheid met stem en lichaam bevorderen. 
 • Voorkennis van notenleer of zangervaring is niet nodig. 

Kostprijs:

 • Wil je een keer komen proberen? € 5,- per repetitie. 
 • Wil je een gans jaar meezingen? € 110,- lidgeld voor een jaar.

Contactgegevens ALIECO:

 • Kristien Vercammen: 0476/41.70.06
 • Ann Janssens: 0497/41.10.00

Waar en wanneer:

 • Sint Augustinus-kapel, Sint Augustinusziekenhuis, Oosterveldlaan 24, 2610 Wilrijk. Bereikbaar met bussen 21-(32)-33.
 • Elke vrijdagnamiddag van 13u30-15u.

 

Via Facebook: https://www.facebook.com/DiversiteitskoorAlieco

Nieuw! Nieuwsbrief Koor&Stem Antwerpen

Benieuwd naar onze programmatie, op de hoogte blijven van allerlei weetjes en nooit meer een interessante activiteit missen?

In het verleden werden voornamelijk dirigenten en voorzitters aangeschreven wanneer nieuwe activiteiten het levenslicht zagen. Aangezien veel vormingen en ontmoetingsmomenten ook voor koorzangers bedoeld zijn, hebben we besloten elke drie maanden een nieuwsbrief uit te sturen naar iedereen die op de hoogte wil blijven van de activiteiten van Koor&Stem Antwerpen.

Voortaan kan je via deze website: http://www.koorenstemantwerpen.be/mailing/ aangeven dat je de driemaandelijkse nieuwsbrief wil ontvangen.

 

Geen nood, wij overladen je niet met mails of onnuttige informatie.

Indien je dit toch wenst, is uitschrijven heel gemakkelijk.

Word jij één van de zes?

deZES|lesSIX is een jongerenpanel van 3 Nederlandstalige en 3 Franstalige studenten tussen 18 en 25 jaar. Zij volgen de Koningin Elisabethwedstrijd tijdens de eerste ronde, de halve finale en de finale en brengen verslag uit op radio, televisie en sociale media.

Tijdens de finaleavonden wikken en wegen zij de kandidaten vanuit hun loge in Bozar en stellen zij hun eigen(wijze) ranking live voor op televisie. Na afloop van de wedstrijd stellen zij een cd samen met hun favorieten uit de halve finale en de finale. Deze cd maakt deel uit van de officiële wedstrijdbox.

Op vrijdag 20 april trappen deZES|lesSIX hun media-avontuur af met een kennismaking in Flagey. Daarna volgt de loting op 27 april, de voorronde op 1 en 2 mei, de halve finale op 4 en 5 mei, de finale op 10, 11 en 12 mei. Een rollercoaster, een bad in klassieke muziek, zang en opera.

Maar er is nog zoveel meer: een ontmoeting met koningin Mathilde in de koninklijke loge, een blik achter de schermen van de wedstrijd én van televisie, radio, … interessante gesprekken met boeiende mensen, met de jury, met kandidaten, met presentatoren,…

Zin gekregen? Of heb je nog vragen? Stuur dan vóór 14 maart 2018 een mail met je gsm-nummer, foto, cv en een filmpje (max. 1 minuut) met jouw motivatie naar deZESlesSIX@vrt.be.

12