Algemene Vergadering

In Schoten hielden we op zaterdag 9 februari een info- / algemene vergadering. We hebben de plannen voor 2019 uitgelegd en er pittig over gediscussieerd samen met de 70 aanwezigen. We danken ook Koenraad, Marjolein en Marleen voor de enthousiaste uitleg ivm de World Choir Games in 2020.

Medewerkersdag

De medewerkersdag van Koor&Stem vond dit jaar plaats in Mortsel op domein Cantecroy. Deze dag stond hoofdzakelijk in het teken van de World Choir Games die in 2020 naar Vlaanderen komen. Hieronder zie je enkele foto’s van hoe het er aan toeging.

 

Met dank aan de provinciale afdeling Antwerpen van Koor&Stem en het koor Cantabile uit Hove voor de logistieke ondersteuning!

Let the Games begin!

Fantastisch nieuws bereikt ons voor we de zomer ingaan! De World Choir Games 2020 zullen plaatsvinden in Vlaanderen. Dat hebben de Vlaamse Regering en het bestuur van Interkultur, de organisatie achter de World Choir Games, zopas bekend gemaakt. De stad Antwerpen en de stad Gent zijn gastheer.

De World Choir Games is de grootste wedstrijd voor koren uit de hele wereld. Van 5 tot en met 15 juli 2020 komen de Games naar Vlaanderen. Er wordt veel volk verwacht: 500 koren uit de hele wereld, tot wel 18.000 deelnemers die ook meereizende familie en vrienden meenemen: samen goed voor 30.000 buitenlandse gasten. De meeste activiteiten zullen in Antwerpen en Gent plaatsvinden, maar ook in andere regio’s in Vlaanderen kan je getuige zijn van dit evenement.

Tijdens de World Choir Games zijn er talloze wedstrijden voor zanggroepen in allerlei categorieën, van top tot basis en voor alle leeftijden en genres. De World Choir Games geven je koor een unieke mogelijkheid om mee te doen aan een groot internationaal koorevenement zonder ver te hoeven reizen. Deelname levert natuurlijk ook veel nieuwe internationale contacten op. Doe dus vooral mee!

Deelnemen is belangrijker dan winnen

Net zoals bij de Olympische Spelen zijn er ook nog heel andere manieren om deel te nemen aan dit grootse evenement. Open singings, workshops, concerten,… Tijdens het evenement zelf kunnen koren en zangers meedoen aan tal van inspirerende workshops en masterclasses, gegeven door nationale en internationale experts op zang- en koorgebied. Een uitgelezen kans om veel bij te leren.

Door de grote variëteit aan activiteiten spreken de World Choir Games een zeer breed publiek aan – er is altijd wel iets interessants te beleven. De Vlaamse koren die hieraan al hebben deelgenomen in het verleden, zijn dolenthousiast over het evenement.

Vriendschapsconcerten

Samen zingen verbroedert. In vriendschapsconcerten met buitenlandse gastkoren brengen we koren en publiek samen. Misschien wil je wel zelf zo een concert organiseren? Laat het ons weten! Koor&Stem kan je koor ondersteunen bij de logistieke voorbereiding en de communicatie van het concert met het internationale koor.

Voortrajecten voor Vlaamse koren

Vanaf het voorjaar 2019 organiseert Koor&Stem een hele reeks artistieke trajecten voor Vlaamse koren, in de vorm van workshops, ontmoetingen en festivals, waarmee de koren zich goed kunnen voorbereiden op hun deelname. Houd onze vormingskalender en website in de gaten voor de laatste nieuwtjes!

Een stimulans voor de Vlaamse koorwereld

We grijpen de World Choir Games aan om koorzang en zingen op grote schaal in de kijker te zetten. Ongetwijfeld zal het evenement bijdragen tot een groei van het aantal koren en zangers, vooral bij kinderen en jongeren. Door deel te nemen aan wedstrijden en vriendschapsconcerten krijgen onze koren rond de World Choir Games heel veel podiumkansen. We willen door het evenement ons internationale koornetwerk verder vergroten: we promoten aan de ene kant de Vlaamse koormuziek en de Vlaamse koorcultuur in een internationale context en aan de andere kant kunnen Vlaamse dirigenten, zangers, muziekuitgevers, componisten andere koren en nieuw koorrepertoire uit het buitenland leren kennen en zo nieuwe repertoire-ideeën mee naar huis nemen.

Innovatie, op velerlei gebied, is een ander belangrijk aspect van de World Choir Games, met o.a. nieuw repertoire en nieuwe manieren van publieksparticipatie. Uiteraard gaat het bij de World Choir Games ook om verbroedering en verbondenheid over de grenzen van culturen, ethnische achtergrond en religie heen. Want muziek en zang zijn universele talen waardoor mensen elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren. De World Choir Games bieden de Vlaamse koorwereld dus veel impulsen, zowel op lange als korte termijn.

Vrijwilligers gezocht!

Heb jij zin om je als vrijwilliger in te zetten voor praktische taken, hulp bij concerten en wedstrijden, opvang en begeleiding van koren? Meld je aan bij Koor&Stem en wij zoeken de perfecte taak voor jou! Voor vragen en reacties kan je alvast terecht op: wcg2020@koorenstem.be

De World Choir Games 2020 in Vlaanderen is een project van EventFlanders, samen met Toerisme Vlaanderen, en wordt ondersteund door het Departement Buitenlandse Zaken, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen. Het project wordt gecoördineerd door Koor&Stem. Ook de gaststeden maken deel uit van de organisatie. De Vlaamse partners werken nauw samen met Interkultur, de initiatiefnemer van de World Choir Games.

 

Diversiteitskoor Alieco ziet het levenslicht

 Wij zouden zo graag in koor zingen. Ik zing zelf zo graag, maar ‘s avonds is het onmogelijk om nog de nodige concentratie op te brengen. Bovendien is mijn ‘anders zijn’ in een gewone groep niet eenvoudig. Ik droom van een koor met mensen in dezelfde positie en hoop dat er dirigenten zijn, die met ons deze muzikale uitdaging durven aangaan….” Dit zijn dromende woorden van Katrien Truyens, een jongedame met ASS en bipolariteit. 

Kristien Vercammen en Ann Janssens gaan de uitdaging aan om Katriens droom waar te maken. Zingen heeft een helende werking op de mens. Zingen kan je dag, je leven goed maken.

 Doel:

 • Tijdens de daguren, zingen en samen zingen. Iedereen is welkom. 
 • Voor mensen die ‘anders zijn’, vb ASS, HSP, bipolariteit, …, maar ook oudere of andersvalide mensen zijn welkom. Kortom iedereen die graag overdag zingt en ‘s avonds aan rust toe is. 
 • Vanuit rust en structuur kunnen komen tot de vreugde van het zingen.
 • Mensen verbinden via het zingen, het ‘anders zijn’ overstijgend. 

Basiskennis/aanpak:

 • Eenvoudig meerstemmig repertoire. 
 • Lichaamsbewustzijn, adem, focus en klankervaring. 
 • Zangoefeningen die de vertrouwdheid met stem en lichaam bevorderen. 
 • Voorkennis van notenleer of zangervaring is niet nodig. 

Kostprijs:

 • Wil je een keer komen proberen? € 5,- per repetitie. 
 • Wil je een gans jaar meezingen? € 110,- lidgeld voor een jaar.

Contactgegevens ALIECO:

 • Kristien Vercammen: 0476/41.70.06
 • Ann Janssens: 0497/41.10.00

Waar en wanneer:

 • Sint Augustinus-kapel, Sint Augustinusziekenhuis, Oosterveldlaan 24, 2610 Wilrijk. Bereikbaar met bussen 21-(32)-33.
 • Elke vrijdagnamiddag van 13u30-15u.

 

Via Facebook: https://www.facebook.com/DiversiteitskoorAlieco

Nieuw! Nieuwsbrief Koor&Stem Antwerpen

Benieuwd naar onze programmatie, op de hoogte blijven van allerlei weetjes en nooit meer een interessante activiteit missen?

In het verleden werden voornamelijk dirigenten en voorzitters aangeschreven wanneer nieuwe activiteiten het levenslicht zagen. Aangezien veel vormingen en ontmoetingsmomenten ook voor koorzangers bedoeld zijn, hebben we besloten elke drie maanden een nieuwsbrief uit te sturen naar iedereen die op de hoogte wil blijven van de activiteiten van Koor&Stem Antwerpen.

Voortaan kan je via deze website: http://www.koorenstemantwerpen.be/mailing/ aangeven dat je de driemaandelijkse nieuwsbrief wil ontvangen.

 

Geen nood, wij overladen je niet met mails of onnuttige informatie.

Indien je dit toch wenst, is uitschrijven heel gemakkelijk.

Word jij één van de zes?

deZES|lesSIX is een jongerenpanel van 3 Nederlandstalige en 3 Franstalige studenten tussen 18 en 25 jaar. Zij volgen de Koningin Elisabethwedstrijd tijdens de eerste ronde, de halve finale en de finale en brengen verslag uit op radio, televisie en sociale media.

Tijdens de finaleavonden wikken en wegen zij de kandidaten vanuit hun loge in Bozar en stellen zij hun eigen(wijze) ranking live voor op televisie. Na afloop van de wedstrijd stellen zij een cd samen met hun favorieten uit de halve finale en de finale. Deze cd maakt deel uit van de officiële wedstrijdbox.

Op vrijdag 20 april trappen deZES|lesSIX hun media-avontuur af met een kennismaking in Flagey. Daarna volgt de loting op 27 april, de voorronde op 1 en 2 mei, de halve finale op 4 en 5 mei, de finale op 10, 11 en 12 mei. Een rollercoaster, een bad in klassieke muziek, zang en opera.

Maar er is nog zoveel meer: een ontmoeting met koningin Mathilde in de koninklijke loge, een blik achter de schermen van de wedstrijd én van televisie, radio, … interessante gesprekken met boeiende mensen, met de jury, met kandidaten, met presentatoren,…

Zin gekregen? Of heb je nog vragen? Stuur dan vóór 14 maart 2018 een mail met je gsm-nummer, foto, cv en een filmpje (max. 1 minuut) met jouw motivatie naar deZESlesSIX@vrt.be.