Jubileumjaar voor het Regenboogkoor van Kapellen (20 jaar)

We zijn een solidariteitskoor en zingen liederen van zowat overal ter wereld. In 1999 startten we het Regenboogkoor met 8 leden, dit aantal groeide en blijft schommelen rond de 35 zangers. Er is altijd wel een verloop, nieuwe zangers komen erbij, anderen vertrekken. Een muzikale achtergrond is niet vereist, ‘graag zingen’ is het belangrijkste. En, zoals in de meeste koren het geval is: er zijn minder bassen en tenoren dan goed is voor de perfecte harmonie.

Het vaste ritme van ons koor zit in de tweewekelijkse repetities op zaterdagvoormiddag (in een schoollokaal van De Platanen, waarvoor dank!) met twee keer per jaar een hele koordág.  Zo creëren we ruimte, bijvoorbeeld voor een expert in stemoefeningen, bewegen, ritme… of zeg maar rare snuiten trekken, vibraties van klanken ontdekken in je lijf en zelfs toffe spelletjes blijken zangpedagogisch verantwoord. Voor sommigen misschien bekend terrein. Voor anderen een revelatie. Voor iedereen inspiratie. 

De koordagen geven ons tijd om elkaar wat beter te leren kennen en om gestructureerd inspraak te organiseren. En, niet te onderschatten, om elkaars kookkunsten te leren kennen, want we hanteren de formule van “auberge espagnole”, of noem het “potluck”:  wat de koorleden hebben meegebracht belandt in een origineel buffet, we komen nooit iets tekort.

Wij organiseren nooit grote concerten, (behalve dan bij ons 10-jarig en nu dus 20-jarig bestaan, dat zijn voor ons “grote” concerten),  wel af en toe een aperitiefconcert. Wanneer wij voor een publiek zingen is dat voornamelijk om solidariteitsacties met zang te ondersteunen. Dat gaat over acties van Broederlijk delen, van de plaatselijke Oxfamwinkel in Kapellen – overigens in hetzelfde jaar als het koor gestart. We hebben ook gezongen in een rusthuis, voor ziekenzorg, in het opvangcentrum voor asielzoekers … We hebben heel goede herinneringen aan het contact en de samenwerking met andere koren (Ossendrecht, Luchtbal, Leiden, Hennuyères …).

Ons jubileumconcert voor het 20-jarige bestaan zagen we groots, daar bestond geen twijfel over. Dan kwam de eerste vraag: welke locatie vinden we geschikt?  We bezochten de kerk van Hoevenen, het Sint-Michielscollege in Brasschaat en de ‘Meander’ in Kapellen maar uiteindelijk kreeg de Stedelijke muziekacademie van Ekeren de voorkeur. Als thema van het concert kozen we: “Kleuren van hoop”, dat zou het worden. 

De opbrengst van het concert zouden was bedoeld voor een goed doel, namelijk Oxfamwereldwinkels. Van de plaatselijke wereldwinkel kregen we medewerking om de drank te voorzien tijdens het optreden.

Na beraadslaging beslisten we om twee voorstellingen te geven: één op zaterdagavond en één op zondagnamiddag. Dat was heel spannend. Zouden we een zaal voor zowat 300 mensen wel twee keer vol krijgen?  Waren we overmoedig? 

De koordag van 24 maart 2018, de start van ons 20ste werkjaar, gingen alle zangers in kleine groepen brainstormen over initiatieven voor het jubileumjaar. Verschillende daarvan hebben we in de loop van het jaar kunnen verwezenlijken. Zo hebben we voor het eerst een weekend gepland: om de groepssfeer te bevorderen. Dat was in Ossendrecht, 28 en 29 april. Daar deelden we ook boekjes uit, met foto en naam van elk koorlid: een leuk geheugensteuntje. We bezochten ook het Vleeshuis in Antwerpen op 16 juni. De vraag om een eigen ‘regenbooglied’ zette een koorlid aan tot componeren.  Op de koordag oktober 2018 nodigden we Marijke de Wit uit, zij bracht ons een workshop rond podiumpresentatie. Heel nuttig en concreet.

Vanaf oktober beslisten we ook wekelijks i.p.v. tweewekelijks te repeteren. Het begon duidelijk te kriebelen,  we voelden dat we dit echt nodig hadden om een mooi concert neer te zetten. 

In functie van wat allemaal moest gebeuren, konden de zangers zich opgeven voor werkgroepen, verantwoordelijk voor ‘podiumpresentatie’, ‘teksten’, ‘sponsoring’, ‘versiering’, ‘public relations’. Ze brachten regelmatig verslag uit van hun vorderingen. En het bestuur van vijf coördineerde het geheel. 

Als laatste voorbereiding voor het concert planden we een weekend op 1, 2 en 3 februari in Ranst. Daar zongen we voor ’t eerst met de begeleidende muzikanten: 2 pianisten, een saxofonist, basgitaar en slagwerker. Wat een ervaring!

Nu we op dit alles terugkijken zijn we heel tevreden. Er waren ook triestige gebeurtenissen op ons pad, de moeder van de dirigent overlijdt tijdens het koorweekend – hoe verwerk je dit? – een koorlid belandt op de spoedafdeling … maar komt er gelukkig bovenop, en ja, de interne communicatie liet soms wat steken vallen. Maar iedereen gaf het beste van zichzelf. We beschouwen ons jubileum heel geslaagd. En nog zo fijn: we kregen tweemaal een volle zaal toehoorders en nadien hoorden we niets dan lof. 

Wat de toekomst ons brengen zal, weten we niet. De zangers zijn ondertussen weer wat ouder, wat nieuw en jong bloed erbij zou ons deugd doen. Voorlopig doen we verder zoals we al 20 jaar bezig zijn. En plannen voor volgend jaar… zitten al klaar in ons hoofd. En op 29 juni sluiten we dit bijzonder jaar af met een speciale koordag: etentje en sportieve activiteiten…

Multicultureel Project: ‘Eén stad!’

We starten ons multicultureel project ‘Eén stad!’ met workshops op 5 en 25 mei. Wees welkom. Toegang gratis.
Inschrijven is nuttig. Plaatsen beperkt. Mail naar: kaarten@a-koor.be

Zelf iets organiseren voor de WCG?

Het is zo dat lokale verenigingen/koren heel wat ruimte wordt gegeven om zelf initiatieven op te zetten tijdens het voortraject en de periode van de WCG zelf.

(1) Zo kan je tijdens het voortraject de koorvlam op bezoek laten komen (p 3 t.e.m. 8).

(2) Tijdens de World Choir Games (5-15 juli 2020) kan je een vriendschapsconcert als gastkoor ‘hosten’ zoals uitgelegd op p9 en 10.


Wij hopen vanuit de provinciale afdeling Antwerpen van Koor&Stem dat de World Choir Games een positieve legacy (nalatenschap) kunnen teweegbrengen. We geloven sterk in het idee dat deze Games opportuniteiten bieden op alle niveaus!

Kinderkoor Canteclaer Hoevenen zoekt dirigent(e).

Het kinderkoor Canteclaer te Hoevenen-Stabroek is op zoek naar een jonge enthousiaste dirigent(e). Onze  kinderen tussen 7 en 11 jaar zijn dringend op zoek zijn naar een enthousiaste dirigent(e) die hun vanaf september verder kan begeleiden. Zij zingen zo graag en zouden het jammer vinden als ze hier mee zouden moeten stoppen. Zij geven een 2-tal concerten per jaar samen met ons Jeugd- en volwassenenkoor Canteclaer              

Het kinderkoor repeteert wekelijks op zaterdag voormiddag van 9:30 u tot 11:00 u. Het repetitielokaal is in het J.O.S. aan de Blokwegvelden te 2940 Hoevenen-Stabroek. 

Geïnteresseerd? Neem dan contact op met Jos Van Thillo 0477/98.37.81of via email: Jos_van_thillo@hotmail.com. Onze website www.koorcanteclaer.be

APPLAUS VOOR ONZE VRIJWILLIGERS

Bedankt aan alle vrijwilligers in de koorwereld. Door jullie inzet, engagement en passie worden zoveel muzikale dromen werkelijkheid. Wat kan er mooier zijn!

Bestuursleden, logistieke en artistieke medewerkers, maar ook dirigenten en zangers zetten zich wekelijks belangeloos in bij hun koor. Tickets moeten verkocht worden, een podium opgebouwd, een programma samengesteld, administratie dient zich nu eenmaal aan, …  Koorwerking en vrijwilligerswerking gaan hand in hand en inspireren elkaar, dat is duidelijk. Beeld je het eens in zonder?

De Week van de Vrijwilliger loopt van 23 februari tot en met 3 maart 2019. Maak ook in jouw koor van de gelegenheid gebruik om al die helpende handen extra in de watten te leggen en te bedanken!

Ook Koor&Stem zou Koor&Stem niet zijn zonder de vele regionale vrijwilliger medewerkers in de verschillende Vlaamse provincies of zonder de vrijwillige medewerkers in onze bibliotheek, betrokken bij onze projecten… Ze zijn van goudwaarde! Graag stellen we Kristel Van Doorslaer, penningmeester van Koor&Stem Antwerpen aan jullie voor.

‘Ik zorg ervoor dat de boekhouding van onze vzw in orde blijft. Ook de projectwijzers die koren invullen voor het aanvragen van subsidies voor een ‘buitengewoon’ concert volg ik verder op tot uitbetaling van de subsidie.  Ik ben gestart in 2015 dus we zijn al een paar jaartjes bezig en nog altijd met zeer veel goesting. ‘

‘Hoe ik bij Koor&Stem terecht ben gekomen? De dirigente van het koor waar ik meezing is de voorzitter van de provinciale afdeling. Zij had mij gevraagd om eens naar de algemene vergadering te komen om te zien hoe het eraan toeging en of me dat zou aanspreken.  Sinds ik als vrijwilliger bij Koor&Stem werk heb ik al heel veel nieuwe mensen ontmoet wat ik heel tof vind.  Ik leer telkens nog nieuwe zaken bij.  De creativiteit waarmee mensen aan de slag gaan voor muzikale projecten, daar heb ik een enorme bewondering voor.  Deel uitmaken van een ploeg enthousiaste mensen geeft gewoon een boost aan je energie!  Met de World Choir Games op komst in 2020 gaat dit zeker nog toenemen…’

Algemene Vergadering

In Schoten hielden we op zaterdag 9 februari een info- / algemene vergadering. We hebben de plannen voor 2019 uitgelegd en er pittig over gediscussieerd samen met de 70 aanwezigen. We danken ook Koenraad, Marjolein en Marleen voor de enthousiaste uitleg ivm de World Choir Games in 2020.

Medewerkersdag

De medewerkersdag van Koor&Stem vond dit jaar plaats in Mortsel op domein Cantecroy. Deze dag stond hoofdzakelijk in het teken van de World Choir Games die in 2020 naar Vlaanderen komen. Hieronder zie je enkele foto’s van hoe het er aan toeging.

 

Met dank aan de provinciale afdeling Antwerpen van Koor&Stem en het koor Cantabile uit Hove voor de logistieke ondersteuning!

Let the Games begin!

Fantastisch nieuws bereikt ons voor we de zomer ingaan! De World Choir Games 2020 zullen plaatsvinden in Vlaanderen. Dat hebben de Vlaamse Regering en het bestuur van Interkultur, de organisatie achter de World Choir Games, zopas bekend gemaakt. De stad Antwerpen en de stad Gent zijn gastheer.

De World Choir Games is de grootste wedstrijd voor koren uit de hele wereld. Van 5 tot en met 15 juli 2020 komen de Games naar Vlaanderen. Er wordt veel volk verwacht: 500 koren uit de hele wereld, tot wel 18.000 deelnemers die ook meereizende familie en vrienden meenemen: samen goed voor 30.000 buitenlandse gasten. De meeste activiteiten zullen in Antwerpen en Gent plaatsvinden, maar ook in andere regio’s in Vlaanderen kan je getuige zijn van dit evenement.

Tijdens de World Choir Games zijn er talloze wedstrijden voor zanggroepen in allerlei categorieën, van top tot basis en voor alle leeftijden en genres. De World Choir Games geven je koor een unieke mogelijkheid om mee te doen aan een groot internationaal koorevenement zonder ver te hoeven reizen. Deelname levert natuurlijk ook veel nieuwe internationale contacten op. Doe dus vooral mee!

Deelnemen is belangrijker dan winnen

Net zoals bij de Olympische Spelen zijn er ook nog heel andere manieren om deel te nemen aan dit grootse evenement. Open singings, workshops, concerten,… Tijdens het evenement zelf kunnen koren en zangers meedoen aan tal van inspirerende workshops en masterclasses, gegeven door nationale en internationale experts op zang- en koorgebied. Een uitgelezen kans om veel bij te leren.

Door de grote variëteit aan activiteiten spreken de World Choir Games een zeer breed publiek aan – er is altijd wel iets interessants te beleven. De Vlaamse koren die hieraan al hebben deelgenomen in het verleden, zijn dolenthousiast over het evenement.

Vriendschapsconcerten

Samen zingen verbroedert. In vriendschapsconcerten met buitenlandse gastkoren brengen we koren en publiek samen. Misschien wil je wel zelf zo een concert organiseren? Laat het ons weten! Koor&Stem kan je koor ondersteunen bij de logistieke voorbereiding en de communicatie van het concert met het internationale koor.

Voortrajecten voor Vlaamse koren

Vanaf het voorjaar 2019 organiseert Koor&Stem een hele reeks artistieke trajecten voor Vlaamse koren, in de vorm van workshops, ontmoetingen en festivals, waarmee de koren zich goed kunnen voorbereiden op hun deelname. Houd onze vormingskalender en website in de gaten voor de laatste nieuwtjes!

Een stimulans voor de Vlaamse koorwereld

We grijpen de World Choir Games aan om koorzang en zingen op grote schaal in de kijker te zetten. Ongetwijfeld zal het evenement bijdragen tot een groei van het aantal koren en zangers, vooral bij kinderen en jongeren. Door deel te nemen aan wedstrijden en vriendschapsconcerten krijgen onze koren rond de World Choir Games heel veel podiumkansen. We willen door het evenement ons internationale koornetwerk verder vergroten: we promoten aan de ene kant de Vlaamse koormuziek en de Vlaamse koorcultuur in een internationale context en aan de andere kant kunnen Vlaamse dirigenten, zangers, muziekuitgevers, componisten andere koren en nieuw koorrepertoire uit het buitenland leren kennen en zo nieuwe repertoire-ideeën mee naar huis nemen.

Innovatie, op velerlei gebied, is een ander belangrijk aspect van de World Choir Games, met o.a. nieuw repertoire en nieuwe manieren van publieksparticipatie. Uiteraard gaat het bij de World Choir Games ook om verbroedering en verbondenheid over de grenzen van culturen, ethnische achtergrond en religie heen. Want muziek en zang zijn universele talen waardoor mensen elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren. De World Choir Games bieden de Vlaamse koorwereld dus veel impulsen, zowel op lange als korte termijn.

Vrijwilligers gezocht!

Heb jij zin om je als vrijwilliger in te zetten voor praktische taken, hulp bij concerten en wedstrijden, opvang en begeleiding van koren? Meld je aan bij Koor&Stem en wij zoeken de perfecte taak voor jou! Voor vragen en reacties kan je alvast terecht op: wcg2020@koorenstem.be

De World Choir Games 2020 in Vlaanderen is een project van EventFlanders, samen met Toerisme Vlaanderen, en wordt ondersteund door het Departement Buitenlandse Zaken, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen. Het project wordt gecoördineerd door Koor&Stem. Ook de gaststeden maken deel uit van de organisatie. De Vlaamse partners werken nauw samen met Interkultur, de initiatiefnemer van de World Choir Games.

 

Diversiteitskoor Alieco ziet het levenslicht

 Wij zouden zo graag in koor zingen. Ik zing zelf zo graag, maar ‘s avonds is het onmogelijk om nog de nodige concentratie op te brengen. Bovendien is mijn ‘anders zijn’ in een gewone groep niet eenvoudig. Ik droom van een koor met mensen in dezelfde positie en hoop dat er dirigenten zijn, die met ons deze muzikale uitdaging durven aangaan….” Dit zijn dromende woorden van Katrien Truyens, een jongedame met ASS en bipolariteit. 

Kristien Vercammen en Ann Janssens gaan de uitdaging aan om Katriens droom waar te maken. Zingen heeft een helende werking op de mens. Zingen kan je dag, je leven goed maken.

 Doel:

 • Tijdens de daguren, zingen en samen zingen. Iedereen is welkom. 
 • Voor mensen die ‘anders zijn’, vb ASS, HSP, bipolariteit, …, maar ook oudere of andersvalide mensen zijn welkom. Kortom iedereen die graag overdag zingt en ‘s avonds aan rust toe is. 
 • Vanuit rust en structuur kunnen komen tot de vreugde van het zingen.
 • Mensen verbinden via het zingen, het ‘anders zijn’ overstijgend. 

Basiskennis/aanpak:

 • Eenvoudig meerstemmig repertoire. 
 • Lichaamsbewustzijn, adem, focus en klankervaring. 
 • Zangoefeningen die de vertrouwdheid met stem en lichaam bevorderen. 
 • Voorkennis van notenleer of zangervaring is niet nodig. 

Kostprijs:

 • Wil je een keer komen proberen? € 5,- per repetitie. 
 • Wil je een gans jaar meezingen? € 110,- lidgeld voor een jaar.

Contactgegevens ALIECO:

 • Kristien Vercammen: 0476/41.70.06
 • Ann Janssens: 0497/41.10.00

Waar en wanneer:

 • Sint Augustinus-kapel, Sint Augustinusziekenhuis, Oosterveldlaan 24, 2610 Wilrijk. Bereikbaar met bussen 21-(32)-33.
 • Elke vrijdagnamiddag van 13u30-15u.

 

Via Facebook: https://www.facebook.com/DiversiteitskoorAlieco

Nieuw! Nieuwsbrief Koor&Stem Antwerpen

Benieuwd naar onze programmatie, op de hoogte blijven van allerlei weetjes en nooit meer een interessante activiteit missen?

In het verleden werden voornamelijk dirigenten en voorzitters aangeschreven wanneer nieuwe activiteiten het levenslicht zagen. Aangezien veel vormingen en ontmoetingsmomenten ook voor koorzangers bedoeld zijn, hebben we besloten elke drie maanden een nieuwsbrief uit te sturen naar iedereen die op de hoogte wil blijven van de activiteiten van Koor&Stem Antwerpen.

Voortaan kan je via deze website: https://www.koorenstemantwerpen.be/mailing/ aangeven dat je de driemaandelijkse nieuwsbrief wil ontvangen.

 

Geen nood, wij overladen je niet met mails of onnuttige informatie.

Indien je dit toch wenst, is uitschrijven heel gemakkelijk.

12