Jouw koor in de Zingende Kerstboom?

Van 19 t.e.m. 22 december 2018 staat er op de Handschoenmarkt in Antwerpen een grote kerstboom, met een trapvormig podium. Op die trapjes horen zangers. En samen vormen zij… de Zingende Kerstboom!

Het concept is bekend in heel wat steden en mag ook bij ons niet ontbreken. Met elk halfuur een ander koor op de trappen is het resultaat een reeks van sfeervolle kooroptredens in volle kerstsfeer in de stad. Passanten kunnen even stilstaan om te luisteren, sympathisanten kunnen komen supporteren.

Heb jij zin om met je koor ook op dit speciale podium te staan? Op 19 en 20 december is het podium speciaal gereserveerd voor schoolkoren, op 21 en 22 december voor jeugd-, studenten- en volwassenkoren. Tussen 17u en 19u mag ook jouw koor 20 minuten vullen. Achteraf trakteren we het hele koor op een warm drankje én… een ritje op het reuzenrad!

Een initiatief van de O.L.-Vrouwekathedraal, Koor&Stem vzw en Stad Antwerpen.

PRAKTISCH

Schrijf snel in om van dit aanbod te kunnen genieten! Geef in het inschrijvingsformulier jouw voorkeursmoment op. Wij nemen zo snel mogelijk contact op om jullie moment vast te leggen. Wie snel inschrijft, heeft het meeste kans om datum en uur zelf te kiezen! Inschrijven kan via https://goo.gl/forms/ouVjEFL6Swm5918K2.

Keuzemomenten

 • Woensdag 19 dec 2018: 17.00-17.25 u., 17.30-17.55 u., 18.00-18.25 u., 18.30-18.55 u.
 • Donderdag 20 dec 2018: 17.00-17.25 u., 17.30-17.55 u., 18.00-18.25 u., 18.30-18.55 u.
 • Vrijdag 21 dec 2018: 17.00-17.25 u., 17.30-17.55 u., 18.00-18.25 u., 18.30-18.55 u.
 • Zaterdag 22 dec 2018: 17.00-17.25 u., 17.30-17.55 u., 18.00-18.25 u., 18.30-18.55 u.

Wat kan je verwachten?

 • Het koor zorgt zelf voor de verplaatsing
 • Koor&Stem ontvangt het koor even voor het optreden en begeleidt het koor naar het podium
 • Het podium staat in open lucht, voorzie dus warme kleren!
 • Het podium wordt sfeervol verlicht en de zang wordt versterkt via vaste microfoons om de klank tot zijn recht te laten komen in openlucht
 • Er is een elektrische piano aanwezig voor eventuele begeleiding
 • Je mag zelf instrumenten meebrengen
 • Het repertoire is vrij, maar het is fijn als het aansluit bij Kerstmis en de vredesgedachte
 • Voor ieder koor is een vergoeding van € 150 voorzien, die mogelijke onkosten zou moeten dekken.

Heb je vragen? Neem contact op via marjolein.braspenningx@koorenstem.be.

Opleiding ‘Zingen met Kinderen’ 2018-2019

Ook tijdens het schooljaar 2018-2019 kun je weer onze opleiding Zingen met Kinderen volgen in Lier. Leer het vocale talent in kinderen wakker te maken, leer hen luisteren, daag hen muzikaal uit en laat hen écht samen zingen. Eerste opleidingsdag op 30 september. Schrijf gauw in!

Docenten Marleen De Boo en Tom Johnson hebben al vele leuke oefeningen klaarzitten, verrassend nieuw repertoire en door ervaring beproefde tips. Acht zondagen lang. De opleiding richt zich tot iedereen die kinderen op een kwaliteitsvolle manier wil leren zingen: studenten in de lerarenopleiding, leerkrachten in het kleuter- of basisonderwijs, leerkrachten AMV uit het Deeltijds Kunstonderwijs, dirigenten van kinderkoren, enz. Iedereen is welkom, maar je moet wel beschikken over een basiskennis notenleer.

Wie de opleiding afrondt, weet hoe hij of zij op een boeiende manier een eenstemmig lied kan aanbrengen bij een groep kinderen en heeft kennis gemaakt met alle technieken die daarbij komen kijken: stemvorming, slagtechniek, repertoire, didactiek, beweging, enz.
Ook de editie 2018-2019 wordt georganiseeerd in samenwerking met de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Lier. Dit geeft o.a. de mogelijkheid om meermaals met een oefenkoor aan de slag te gaan!

Let the Games begin!

Fantastisch nieuws bereikt ons voor we de zomer ingaan! De World Choir Games 2020 zullen plaatsvinden in Vlaanderen. Dat hebben de Vlaamse Regering en het bestuur van Interkultur, de organisatie achter de World Choir Games, zopas bekend gemaakt. De stad Antwerpen en de stad Gent zijn gastheer.

De World Choir Games is de grootste wedstrijd voor koren uit de hele wereld. Van 5 tot en met 15 juli 2020 komen de Games naar Vlaanderen. Er wordt veel volk verwacht: 500 koren uit de hele wereld, tot wel 18.000 deelnemers die ook meereizende familie en vrienden meenemen: samen goed voor 30.000 buitenlandse gasten. De meeste activiteiten zullen in Antwerpen en Gent plaatsvinden, maar ook in andere regio’s in Vlaanderen kan je getuige zijn van dit evenement.

Tijdens de World Choir Games zijn er talloze wedstrijden voor zanggroepen in allerlei categorieën, van top tot basis en voor alle leeftijden en genres. De World Choir Games geven je koor een unieke mogelijkheid om mee te doen aan een groot internationaal koorevenement zonder ver te hoeven reizen. Deelname levert natuurlijk ook veel nieuwe internationale contacten op. Doe dus vooral mee!

Deelnemen is belangrijker dan winnen

Net zoals bij de Olympische Spelen zijn er ook nog heel andere manieren om deel te nemen aan dit grootse evenement. Open singings, workshops, concerten,… Tijdens het evenement zelf kunnen koren en zangers meedoen aan tal van inspirerende workshops en masterclasses, gegeven door nationale en internationale experts op zang- en koorgebied. Een uitgelezen kans om veel bij te leren.

Door de grote variëteit aan activiteiten spreken de World Choir Games een zeer breed publiek aan – er is altijd wel iets interessants te beleven. De Vlaamse koren die hieraan al hebben deelgenomen in het verleden, zijn dolenthousiast over het evenement.

Vriendschapsconcerten

Samen zingen verbroedert. In vriendschapsconcerten met buitenlandse gastkoren brengen we koren en publiek samen. Misschien wil je wel zelf zo een concert organiseren? Laat het ons weten! Koor&Stem kan je koor ondersteunen bij de logistieke voorbereiding en de communicatie van het concert met het internationale koor.

Voortrajecten voor Vlaamse koren

Vanaf het voorjaar 2019 organiseert Koor&Stem een hele reeks artistieke trajecten voor Vlaamse koren, in de vorm van workshops, ontmoetingen en festivals, waarmee de koren zich goed kunnen voorbereiden op hun deelname. Houd onze vormingskalender en website in de gaten voor de laatste nieuwtjes!

Een stimulans voor de Vlaamse koorwereld

We grijpen de World Choir Games aan om koorzang en zingen op grote schaal in de kijker te zetten. Ongetwijfeld zal het evenement bijdragen tot een groei van het aantal koren en zangers, vooral bij kinderen en jongeren. Door deel te nemen aan wedstrijden en vriendschapsconcerten krijgen onze koren rond de World Choir Games heel veel podiumkansen. We willen door het evenement ons internationale koornetwerk verder vergroten: we promoten aan de ene kant de Vlaamse koormuziek en de Vlaamse koorcultuur in een internationale context en aan de andere kant kunnen Vlaamse dirigenten, zangers, muziekuitgevers, componisten andere koren en nieuw koorrepertoire uit het buitenland leren kennen en zo nieuwe repertoire-ideeën mee naar huis nemen.

Innovatie, op velerlei gebied, is een ander belangrijk aspect van de World Choir Games, met o.a. nieuw repertoire en nieuwe manieren van publieksparticipatie. Uiteraard gaat het bij de World Choir Games ook om verbroedering en verbondenheid over de grenzen van culturen, ethnische achtergrond en religie heen. Want muziek en zang zijn universele talen waardoor mensen elkaar kunnen ontmoeten en van elkaar kunnen leren. De World Choir Games bieden de Vlaamse koorwereld dus veel impulsen, zowel op lange als korte termijn.

Vrijwilligers gezocht!

Heb jij zin om je als vrijwilliger in te zetten voor praktische taken, hulp bij concerten en wedstrijden, opvang en begeleiding van koren? Meld je aan bij Koor&Stem en wij zoeken de perfecte taak voor jou! Voor vragen en reacties kan je alvast terecht op: wcg2020@koorenstem.be

De World Choir Games 2020 in Vlaanderen is een project van EventFlanders, samen met Toerisme Vlaanderen, en wordt ondersteund door het Departement Buitenlandse Zaken, het Departement Cultuur, Jeugd en Media en Sport Vlaanderen. Het project wordt gecoördineerd door Koor&Stem. Ook de gaststeden maken deel uit van de organisatie. De Vlaamse partners werken nauw samen met Interkultur, de initiatiefnemer van de World Choir Games.

 

Diversiteitskoor Alieco ziet het levenslicht

 Wij zouden zo graag in koor zingen. Ik zing zelf zo graag, maar ‘s avonds is het onmogelijk om nog de nodige concentratie op te brengen. Bovendien is mijn ‘anders zijn’ in een gewone groep niet eenvoudig. Ik droom van een koor met mensen in dezelfde positie en hoop dat er dirigenten zijn, die met ons deze muzikale uitdaging durven aangaan….” Dit zijn dromende woorden van Katrien Truyens, een jongedame met ASS en bipolariteit. 

Kristien Vercammen en Ann Janssens gaan de uitdaging aan om Katriens droom waar te maken. Zingen heeft een helende werking op de mens. Zingen kan je dag, je leven goed maken.

 Doel:

 • Tijdens de daguren, zingen en samen zingen. Iedereen is welkom. 
 • Voor mensen die ‘anders zijn’, vb ASS, HSP, bipolariteit, …, maar ook oudere of andersvalide mensen zijn welkom. Kortom iedereen die graag overdag zingt en ‘s avonds aan rust toe is. 
 • Vanuit rust en structuur kunnen komen tot de vreugde van het zingen.
 • Mensen verbinden via het zingen, het ‘anders zijn’ overstijgend. 

Basiskennis/aanpak:

 • Eenvoudig meerstemmig repertoire. 
 • Lichaamsbewustzijn, adem, focus en klankervaring. 
 • Zangoefeningen die de vertrouwdheid met stem en lichaam bevorderen. 
 • Voorkennis van notenleer of zangervaring is niet nodig. 

Kostprijs:

 • Wil je een keer komen proberen? € 5,- per repetitie. 
 • Wil je een gans jaar meezingen? € 110,- lidgeld voor een jaar.

Contactgegevens ALIECO:

 • Kristien Vercammen: 0476/41.70.06
 • Ann Janssens: 0497/41.10.00

Waar en wanneer:

 • Sint Augustinus-kapel, Sint Augustinusziekenhuis, Oosterveldlaan 24, 2610 Wilrijk. Bereikbaar met bussen 21-(32)-33.
 • Elke vrijdagnamiddag van 13u30-15u.

 

Via Facebook: https://www.facebook.com/DiversiteitskoorAlieco