Ontmoetingsdag korenfamilies

Aangezien we geloven in de specifieke benadering en ondersteuning die korenfamilies verdienen, nodigen we alle besturen uit op de eerste ontmoetingsdag voor korenfamilies. Op die manier kan elke korengroep deel uitmaken van een platform waarbij ze kunnen deelnemen aan gesprekken over strategische, artistieke en bestuurlijke thema’s.

Vragen zoals ‘hoe zorgen jullie voor opleiding van interne mede-dirigenten?’, ‘hoe gaan jullie om met afwezigheden?’, ‘hoe organiseren jullie ledenwerving?’ ‘Hoe hebben jullie aandacht voor jullie eigen repertoire-DNA?’, maar ook thema’s zoals lokale verankering, GDPR, de nieuwe vzw- wetgeving, ledenadministratie, enz. komen aan bod.

De bedoeling van deze namiddag is voornamelijk om elkaar te leren kennen en van elkaar te leren.

Wist je dat Koor&Stem Antwerpen een subsidieaanvraag indiende bij de Vlaamse Overheid ter ondersteuning van jullie werking? We lichten aan het einde van de namiddag dan ook graag de stand van zaken toe over het dossier ‘bovenlokale cultuursubsidie’ dat rond 15 oktober haar uitkomst kent.

Uitnodiging Ontmoetingsdag korenfamilies

Gregoriaans lezen en zingen

Gregoriaans lezen en zingen

Gregoriaans is fantastisch mooie liturgische muziek die ook op concertpodia hoge ogen scoort als het mooi uitgevoerd wordt. Maar dat notenschrift (kwadraatnotatie) is behoorlijk weerbarstig voor wie er niet mee vertrouwd is.

Tijdens deze cursusdag geeft Jos Bielen u de basisprincipes van dit notenschrift mee en ontdekken we al zingend hoe we dit best interpreteren. Doel van de cursus is een inleiding te geven in het kwadraatschrift en in een tekstgestuurde manier van gregoriaans zingen.

In de voormiddag wordt tekst en uitleg gegeven over de notatie en de interpretatie ervan. Deze is voor hen die graag gregoriaans leren zonder of met weinig voorkennis.

In de namiddag wordt Paas- en Pinkster-repertoire gezongen. Iedereen welkom!

 

Men kan inschrijven voor de ganse dag of enkel voor de namiddag.

Deze activiteit is een samenwerking tussen Koor&Stem Antwerpen en Koor&Stem Vlaams-Brabant.

 

Uitnodiging Gregoriaans lezen en zingen

GEANNULEERD. Terugkomdag Stemvorming

GEANNULEERD!!

We hebben het hele lichaam al zingend doorgefietst: met inademen en spreken en uitademen. We hebben jullie al meegenomen doorheen concreet repertoire en met specifieke tips.

En nu is het tijd om dit nog eens over te doen: herhaling als moeder van alle wijsheid. We herinneren ons opnieuw hoe ruim en zalig inademen kan voelen, hoe concreet spreken werkt en wat gul uitademen betekent. We herhalen het in een door ons gastkoor gekozen repertoire.

Welkom!

Uitnodiging Terugkomdag stemvorming

Enkel personen toegelaten die in de periode 2017-2019 een cursus stemvorming volgden in deze reeks.

Basisvorming notenleer

Bots je als zanger ook op je limieten van partiturenkennis? Soms moeite met het lezen en interpreteren van bladmuziek? Met een basis notenleer kom je al heel ver!

Dit is een ideale vorming voor koorzangers die wat vlotter partituren willen kunnen inoefenen.

Kom leren én oefenen!

Uitnodiging basisvorming notenleer 2020

Workshop kerstmuziek in een licht jasje

Tijdens de workshop lichte kerstmuziek zal Steven Snijders iedereen (zowel dirigenten als zangers) laten kennismaken met kerstmuziek uit de pop-, jazz- en close harmony wereld.

Zo zingen we tijdens de workshop bekende kerstmelodieën, maar ook kerstmuziek die je in augustus al met je koor kan repeteren omdat er (nog) geen toeters en kerstballen aan te pas komen.

Met o.a. Pentatonix, Kirby Shaw, maar ook metechte popmuziek zoals ‘Fireworks’ van KatyPerry. A capella en met pianobegeleiding. Van alles een beetje, een heus kerstbuffet dus!

Deelnemers wordt aangeraden hun origineelste kerstlied mee te brengen naar de workshop.

Uitnodiging Workshop lichte kerstmuziek

Workshop: Wervende communicatie voor koren

Beste koorbesturen,

 

Hoe bouw je als vereniging aan een uitnodigende uitstraling, die weergeeft wie je bent?

Hoe werf je nieuwe zangers en hoe zorg je voor meer gelegenheden tot uitvoering?

 

In deze workshop worden een aantal basisprincipes toegelicht van wervende communicatie in een koorcontext.

 

Wees welkom en kom meedoen!

 

Uitnodiging communicatie voor koren

Koordag 2019

Beste koorbesturen,

De Antwerpse koordag is een ontmoetingsmoment voor Antwerpse dirigenten en koorbesturen. Tijdens deze editie zet Koor&Stem Antwerpen haar jubilerende koren in de bloemetjes. Aanwezige dirigenten en koorbesturen worden in deze feestelijke sfeer vervolgens getrakteerd op interessante gastsprekers die iets betekenen voor het (Antwerpse) koorleven. Inspiratie verzekerd!

Viert jouw koor een vijfjarig jubileum? Dan verdienen jullie een extraatje. Kom je waardebon in ontvangst nemen!
https://www.koorenstemantwerpen.be/?page_id=1420 

Om 18u45 verplaatsen we ons naar de kapel van Campus Carolus, waar iedereen kan aansluiten voor de huldiging van de vrijwilliger van het jaar en de muzikale afsluiter door het Universitair Koor Antwerpen o.l.v. Dirk De Nef.

Wees welkom!

 

De uitnodiging vindt u hier.

Dag rond de ouder wordende stem

Wegens groot succes! extra editie!

Veroudering is meestal een zeer geleidelijk proces. Veranderingen voltrekken zich vaak onopgemerkt en dat geldt ook voor veranderingen met betrekking tot de stem. Maar wat verandert er precies en in hoeverre zijn deze veranderingen normaal? Komluisteren én oefenen op deze dag rond ‘de ouder wordende stem’.

In de voormiddag geeft Wivine Decoster een voordracht die bestaat uit twee delen. In het eerstedeel worden ‘facts and figures’ rond de ouderwordende stem besproken en toegelicht. In het tweede deel overstijgen we de cijfers: we situeren de stem in de ouder wordende communicatie en beschrijven de rol van de omgeving. Met eenduidelijke klemtoon op ‘welbevinden’, benadrukkenwe de mogelijkheden en uitdagingen binnen hetproces van ‘growing old’.

In de namiddag vindt een workshop plaats rond stemvorming voor de ouder wordende zanger. U krijgt uitleg en oefeningen rond een correct stemgebruik om op die manier zo lang en zo aangenaam mogelijk te kunnen blijven zingen.

Uitnodiging de ouder wordende stem

Koorweekend voor jongeren 2018

Het Koorweekend voor Jongeren is hét evenement voor zingende jongeren tussen 14 en 26 jaar oud. Voor de editie 2018 strikten we Josep Vila i Jover (Catalonië) en Dieter Staelens (Leuven). Bovendien vindt het koorweekend voor de eerste maal plaats in het Provinciaal Vormingscentrum te Malle.

Een weekendje zingen op niveau, met meer dan honderd gelijkgestemden, spetterend en uitdagend repertoire en een uitstekende sfeer. Het weekend is voor gemengde stemmen, dus een speciale oproep aan gemengde jeugdkoren en aan alle jonge tenoren en bassen! Delegaties van meisjeskoren zijn natuurlijk ook welkom, er is een extra atelier voor gelijke stemmen.

Het Koorweekend voor Jongeren start op zaterdagvoormiddag om 10u en we gaan door tot zondag 17u. Overnachting is voorzien. Tussendoor is er tijd om te ontmoeten en te ontspannen. Dirigenten van deelnemende groepen zijn ook welkom, als begeleider van hun groep.

Praktisch

Prijzen incl. logies, maaltijden & muziekmateriaal. Lakens, deken, hoofdkussen is ter plaatse beschikbaar. Verblijf in 2-3-4 en 6-persoonskamers, zie website voor meer info.  De inschrijving is geldig na storting van het deelnamebedrag, voor 30.09.18, op rek. BE39 731038901419 (Koor&Stem Gent). m.v.v. jongerenweekend – naam deelnemer.

Inschrijven via: inschrijvingsformulier.

1238