Aanmaken van een partituur

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je jouw (eerste) partituur kan aanmaken. Het toont de stappen die je doorloopt via het starthulpscherm (tekst, instrumenten, toonaard, maatsoort en tempo), maar ook hoe je jouw gekozen instellingen later nog kan aanpassen. Tenslotte toont het ook hoe je jouw eigen pdf-files kan importeren in de software via de website https://www.musescore.com/import

In dit filmpje wordt uitgelegd hoe je jouw (eerste) partituur kan aanmaken. We overlopen samen volgende stappen:

  1. Open je software. 

MuseScore opent automatisch het programma én het starthulpscherm. Dit laatste is een handige tool om een partituur snel op te stellen. Je kan kiezen of je aan oude partituren verder werkt, of je een nieuwe wil maken. Enkele suggesties worden gegeven, maar onderaan kan je ook kiezen om zelf een oude partituur te openen.

  1. Klik op ‘maak een nieuwe partituur’ (linksboven in het kleine venster).

Je krijgt nu de kans om een titel en een ondertitel voor je partituur te kiezen. Daarnaast kan je ook de componist, de tekstschrijver en de copyright invullen. Deze verschijnen dan mee in de hoofding van jouw partituur. Heb je een fout gemaakt, of wil je later nog van gedacht veranderen? Maak je geen zorgen: de instellingen die je hier maakt, kan je later nog aanpassen!

  1. Klik op volgende, kies je instrumenten.

In dit keuzescherm kan je aanduiden welke instrumenten je in jouw partituur wil zetten. MuseScore geeft de optie om een keuze te maken uit veelgekozen samenstellingen. Onder ‘koor’ zal je verschillende sopraan-alt-tenor-bas samenstellingen vinden, maar ook specifiekere zaken zoals een barbershop-kwartet. Wil je zelf iets samenstellen, klik je bij ‘algemeen’ op ‘kies instrumenten’. In dit scherm kan je per instrumentengroep kiezen welke instrumenten jij het liefst wil gebruiken.

  1. Klik op volgende en kies de toonaard van jouw stuk.
  1. Klik op volgende en kies de maatsoort, de opmaat en het aantal maten. Vervolgens kies je ook nog het tempo van het stuk.
  1. Klik op klaar rechtsbeneden in het kleine scherm). 

Je partituur zal nu geopend worden met de instellingen die jij gekozen hebt. 

Zoals eerder gezegd kan je deze instellingen nog aanpassen. Dit doe je bij het bovenste menu:

  • Om een nieuwe partituur aan te maken, klik je in de linker bovenhoek op de partituur met het plusteken in. Dit zal je naar alle voorgaande stappen leiden.
  • Onder ‘bewerken’ en ‘instrumenten’ kan je de instrumenten opnieuw kiezen.
  • Onder ‘voeg toe’ en ‘tekst’ kan je de hoofding van je partituur nog aanpassen. Ook kan je via dit andere vormen van tekst toevoegen, waar we in de volgende filmpjes op terug komen.
  • Onder ‘voeg toe’ en ‘tekst’ kan je extra maten in- of toevoegen.

Wil je eerder een bestaande partituur in de software importeren, ga je naar ‘bestand’ en ‘importeer pdf’. (Let op: je kan enkel pdf-files in MuseScore importeren.) Wanneer je op ‘importeer pdf’ hebt geklikt, brengt musescore je naar een webpagina op het internet. Klik hier op ‘select pdf file’. Selecteer de pdf die je wil converteren. MuseScore zal nu starten met de pdf te converteren. Zodra deze klaar is, zal de status van queued naar uploaded veranderen en kan je bij ‘result’ op downloaden klikken. Wanneer het bestand is gedownload, kan je hierop klikken en zal de software vanzelf openen.

Nu de partituur is aangemaakt of geïmporteerd, ben je klaar om zelf noten toe te voegen.