Wegwijzer

Dit filmpje toont waar je welke zaken in MuseScore kan terugvinden. De eerste rij van de toolbar bevat handige tools zoals de basic bestand-files, paginaweergave-instellingen, keuzes over hoe je jouw partituur laat afspelen, een metronoom en de werkelijke toonhoogte. De tweede rij bevat informatie over noten-invoer. Deze zullen we in het volgende filmpje overlopen. Klik met je rechtermuisknop op de toolbar om aan te passen welke zaken hierin staan. In het palet links kan je daarnaast extra tekens (zoals haken, articulaties en versieringen) aan je partituur toevoegen. Onder ‘weergave’ kan je ten slotte aanpassen welke vensters je extra wil zien.

In dit filmpje wordt uitgelegd waar je alle tools kan terugvinden, en hoe je het werkblad aan je eigen voorkeuren kan aanpassen. Voor het merendeel van de acties, kan je het normale venster gebruiken. Andere dingen staan iets meer verborgen.

Vanboven aan het scherm heb je het overkoepelende menu, waar je de instellingen van je partituur nog kan aanpassen indien je dat wilt. Voor meer info hierover, raadpleeg je Stap 2: het aanmaken van een partituur. Onder dit hoofdmenu staat de toolbar, die de nodige basisfuncties bevat. Erg handig: wanneer je met je muis op een icoontje staat, verschijnen er nuttige tips. .

De toolbar bestaat uit twee rijen. Op de eerste rij zie je van links naar rechts:

  1. De bestand-opties, waaronder opslaan, afdrukken, undo, redo, enzovoort.
  2. De zoom-optie.
  3. ‘Paginaweergave’: hier kan je kiezen om je partituur per pagina te zien, of eerder als een doorlopende versie.
  4. De playback-knoppen, waar je kan terugspoelen en herhalen. Je kan ook kiezen om de herhalingstekens van je partituur al dan niet te laten lezen door MuseScore. Daarnaast kan je de pagina’s nog laten meegaan tijdens het afspelen.
  5. De metronoom.
  6. ‘Werkelijke toonhoogte’ laat zien als welke toonaard een instrument écht gaat klinken.

De tweede rij van de toolbar bevat functies die je nodig hebt om noten en rusten in te voegen. Dit zullen we verder bekijken in de volgende stap.

Ben je niet tevreden met wat er op deze toolbar te zien is? Klik met je rechtermuisknop op de toolbar en selecteer welke zaken je extra of niet wil zien. Helemaal rechts aan het scherm kan je ook kiezen om enkel de  basisfuncties of extra functies te zien. 

Het palet links, dat je ook kan verwijderen en toevoegen uit het scherm, laat je toe om per onderdeel te kijken naar wat je wil. Klik op het vinkje, selecteer iets wat je nodig hebt en plaats het op de juiste manier op partituur.

Ten slotte kan je onder ‘weergave’ een aantal extra tools terugvinden. Zo is de navigator een makkelijke tool om door een grote partituur te bewegen en is de piano een handige tool om noten in te geven wanneer je geen echte piano bij de hand hebt.

Shortcuts:

  • Undo: ⌘/ctrl z
  • Redo: ⌘/ctrl y
  • Zoom in: ⌘/ctrl +
  • Zoom uit: ⌘/ctrl –
  • Afspelen: spatie
  • Palet links: F9