Opslaan en exporteren

In deze laatste stap overlopen we hoe je jouw partituur kan opslaan en exporteren. Onder ‘bestand’ vind je zowel voor opslaan als voor exporteren meerdere nuttige opties.

In deze laatste stap overlopen we hoe je jouw partituur kan opslaan en exporteren. Nu je alle functies van MuseScore hebt leren kennen, wil je jouw partituur misschien ook wel kunnen bewaren voor later of met andere zangers delen? We overlopen eerst de opties om op te slaan.

Ga naar ‘bestand’. Hier vind je meerdere opties terug om de partituur op te slaan. Zo kan je kiezen voor de standaard opties ‘opslaan’ of ‘opslaan als’. Maar je krijgt ook de keuze om je partituur online op te slaan, nadat je eerst een account aanmaakt. Ten slotte biedt MuseScore je ook de kans om slechts een deel van je partituur op te slaan. Dit laatste doe je door de maten die je wil opslaan te selecteren.

Wanneer je jouw partituur ook wil delen met de buitenwereld, kan je kiezen op je partituur te exporteren. Ga naar ‘bestand’. Hier klik je op ‘exporteer’. Er komt nu een venster tevoorschijn waar je kan kiezen in welke vorm je jouw partituur wil opslaan. De drie meestgebruikte zijn als MuseScore-file, als PDF en als audio-file. Dit laatste is enorm handig, omdat het je toelaat om je partituur ‘op te nemen’ en te laten afspelen buiten MuseScore. Let op dat je instellingen onder ‘mixer’ hier geen verwarring in hebben gezaaid: indien een stem op ‘mute’ stond, zal deze niet mee opgenomen worden.