Begin bij jezelf en vorm je klas stapsgewijs om tot een zingende klas. Activeer vervolgens de hele school en tover ze om tot een zingende school! We bieden je een aantal interessante zangprojecten op maat.

Eén van de mogelijkheden voor lagere scholen is om een schoolzangdag te laten plaatsvinden. Tijdens zo’n schoolzangdag sturen we een team van professionele muziekpedagogen en muzikale begeleiders naar je school. Alle leerlingen zingen, musiceren, knutselen, bewegen en acteren dan de hele dag. Op het einde van de zangdag houden we een toonmoment voor en met elkaar.

Sien (docente) formuleert het zo:

“Tijdens een schoolzangdag beginnen kinderen aanvankelijk te zingen zonder dat ze het weten. We spelen uitdagende, creatieve en fantasierijke spelletjes met stem en lichaam waardoor plots hun eigen zangstem tevoorschijn komt. Sommige kinderen (en meesters en juffen…) wisten voordien niet dat ze die hadden! Dan beginnen ogen te glinsteren en voeten te popelen. Van die momenten krijg ik steeds opnieuw kippenvel”. 

We kunnen jou enkele thema’s voorschotelen waaruit je met de school kan kiezen. Deze vind je hier. Liever zelf een thema aanreiken in functie van een jaarthema of bepaalde activiteit? Dat kan natuurlijk ook!

Mirjam (docente) ervaart dit zo:

“Hoe fijn is het geluid van enthousiaste kinderen die zingend je workshop verlaten? Ik maak het elke keer weer mee en ik word er nog steeds blij van. Samen zingen creëert een gevoel van verbondenheid, plezier en ontspanning. Geen moeilijke liedjes en die nadenken, gewoon lekker bewegen en zingen. Als leerkracht kun je naar hartelust ideëen opdoen en pikken, je leert wat nieuwe liedjes bij en ontdekt dat zingen niet altijd moeilijk hoeft te zijn!”

Speciaal voor de derde graad lieten we een nieuw concept uitwerken: Koningin Kato. De leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar repeteren aan het begin van de week met onze dirigenten, waarna ze tijdens de week oefenen met de klasleerkracht. Op vrijdag krijgen ze opnieuw bezoek van onze dirigenten die hen een bijzondere opdracht voorschotelen.

Margot (bedenker en tevens docente) formuleert het zo:

“Het unieke aan Koningin Kato is dat de liedjes en het verhaal blijkbaar iets universeels bevatten waardoor we in elke school waar we langskomen een zaadje lijken te planten. Zowel bij de leerkrachten als bij de leerlingen. We zien kinderen loskomen en openbloeien omdat ze ontdekken dat ze graag zingen. De juffen en meesters krijgen dan weer inspiratie om die ‘vocale vibe’ verder te zetten”.

! Nieuw: Of je laat de Plutomobiel met drie barokmuzikanten en een workshopleider een hele dag naar je school komen voor een flinke dosis Barok ‘n roll. Lees meer in dit document.

Tijdens zo’n schoolzangdag hebben we ook bijzondere aandacht voor de leerkrachten en tonen we hen verschillende manieren en tips om in de dagelijkse klaspraktijk met de leerlingen te zingen.

Wil je er alles over weten? Dat vind je via dit document de uitgebreide informatie.

Heb je het er helemaal warm van gekregen? Aarzel dan niet om ons te contacteren. Je bent tevens ook welkom tijdens een schoolzangdag op een andere school om eens te komen binnengluren. In dat geval vragen we je om onderstaand formulier in te vullen.

    Uw naam*

    Uw emailadres*

    Uw school*

    Schoolzangdag waar je meer over wil weten: