Hoe communiceren?

In vorige stappen hebben we gedefinieerd wat (wervend) communiceren precies inhoudt en wat hierbij de grootste valkuil is. Dit brengt ons bij de derde stap: hoe moet je communiceren? Hoe zorg je ervoor dat je boodschap duidelijk overkomt én blijft hangen?

Om deze vragen te beantwoorden bekijken we zeven basisprincipes: 

 

  1. Mensen selecteren informatie in functie van hun behoeften:

Zoals in Stap 2: Wat is wervend communiceren? uitgelegd werd, let een persoon pas écht op wanneer hij of zij iets relevants opmerkt. Bovendien gaat 80% van de informatie al verloren binnen het uur! Pas daarom de inhoud van jouw boodschap aan jouw doelgroep aan. Wil je graag jonge mensen aantrekken, breng dan een ‘jonge’ boodschap over. 

  1. Luister naar jouw doelgroep:

Weet je niet goed wat jouw doelgroep juist verwacht in een boodschap? Zoek jouw doelgroep dan op en ga in gesprek met hen! Probeer steeds goed te luisteren naar wat zij precies zoeken in een vereniging of koor. Onderzoek wijst uit dat als je in een gesprek vier seconden zwijgt, de ander aan het praten zal gaan. Ga dus niet via leidende vragen bevestiging zoeken voor jouw eigen ideeën, maar luister actief naar wat voor interessants jouw doelgroep te vertellen heeft.

  1. Mensen lezen niet, maar interpreteren:

Wanneer een persoon jouw boodschap leest/hoort, interpreteert hij of zij ook meteen de boodschap. En dat doet men aan de hand van wat zij als logisch en vertrouwd beschouwen. Bijgevolg vraagt het communiceren van moeilijke zaken extra inspanning. Denk dus goed na over mogelijke interpretaties van jouw boodschap. Waarom stoort een lid zich aan een bepaalde beslissing? Of waarom juist niet?

  1. Mensen onthouden wat ze meermaals zien of horen:

Herhaling van jouw boodschap is erg belangrijk. Een boodschap blijft namelijk pas écht hangen, wanneer iemand hier op 7 verschillende manieren mee in contact komt. Het is dus  nuttig om met jouw koor 7 verschillende kanalen uit te kiezen, die ook passen bij de doelgroep. Op hoeveel verschillende manieren doet jouw momenteel koor een aankondiging? Aan de hand van flyers? Een Facebook-post en flyers? Een poster? Let op: steeds meer kanalen zal niet blijven succes opleveren.

  1. Hou het kort en streef naar een actie:

Onze capaciteit om informatie te verwerken is beperkt. Formuleer je boodschap eerder kort en blijf to the point. Zet aan tot actie door je zinnen met een doe-werkwoord te starten. “Kom binnenkort langs op onze open repetitie!” in plaats van “Binnenkort houden we een open repetitie, waar u zeker welkom bent!” Zorg er voor dat de doelgroep weet wat van hen verwacht wordt.

  1. Informatie op maat:

Formuleer jouw boodschap op maat van jouw doelgroep. Schrijf je voor een grotere doelgroep, blijf dan kort en algemeen. Is je doelgroep eerder klein, zal je meer gedetailleerd en specifiek moeten zijn.

  1. Wees uniek!

Ongetwijfeld het meest belangrijke handvat: wees uniek! Zet het ‘nieuwe’ aspect extra in de verf. Waarom is jouw koor anders? Waarom moet een zanger juist naar jouw koor komen? Denk eens na over jullie identiteit: wat zijn jullie normen en waarden, jullie missie en visie? Wat doen jullie? Hoe groot zijn jullie? Wat wil je uitstralen naar de buitenwereld? Wat maakt jullie anders dan de rest? Creëer een unieke identiteit door een eigen huisstijl, een bepaald woordgebruik en een specifieke lay-out uit te kiezen.