Wanneer communiceren?
Men kan een onderscheid maken tussen bewust en onbewust communiceren. Soms zenden we namelijk boodschappen uit zonder het te beseffen. Zoals ook gezegd in Stap 1: Wat is communicatie? dragen we slecht 7% van onze boodschappen verbaal uit. 38% doen we met ons stemgebruik en 55% met onze lichaamstaal. Niet alle communicatie is dus bewust.
Bewust communiceren:
De momenten dat we bewust communiceren, komen procentueel minder voor. Zendt dus jouw boodschappen doelgericht en planmatig uit. Post je elke vrijdag iets op jouw Facebook-pagina? Is dit wel de beste dag om te posten op sociale media? Hoeveel mensen moeten deze post minstens zien? Wat moeten deze posts precies inhouden? Welke doelen wil je bereiken? Vanaf wanneer ben je tevreden? Formuleer concrete doelen en experimenteer om te kijken wat voor jouw koor het beste werkt.
Onbewust communiceren:
Communiceren doen we altijd en overal. Wanneer je je goed in vel voelt, zal je dat waarschijnlijk ook uitstralen. Sta daarom even stil bij de boodschappen die je onbewust uitzendt. Want zoals ook gezegd in Stap 3: Hoe communiceren? interpreteren anderen die boodschap ook steeds. En die interpretatie, de ontvangen boodschap, is niet altijd correct. Bedenk je eens de volgende situatie: je loopt over straat en komt een oude vriendin tegen. Je lacht en zwaait uitbundig. Maar… Jouw vriendin lacht niet terug? Is ze boos op jou? Herkent ze jouw niet meer? Je interpreteert de situatie anders dan jouw vriendin, die misschien gewoon in gedachten verzonken was.
Onbewust communiceren doe je als koor(zanger) voortdurend: op een podium, tijdens de repetities, tijdens een evenement, enzovoort. Een koor dat altijd vrolijk op een podium staat, zal geïnterpreteerd worden als een koor waar altijd een goede sfeer hangt. Een diversiteits-koor dat enkel vlaamse liederen brengt, zal daarentegen een inconsistente boodschap uitzenden.